Το πλεονέκτημα του Μεξικό στα μικροτσίπ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το πλεονέκτημα του Μεξικό στα μικροτσίπ

Ο σωστός τρόπος για να απομακρυνθεί η εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών από την Κίνα
Περίληψη: 

Ακόμη και αν η κατασκευή τσιπ μετατοπιστεί από την Κίνα και τις άλλες ασιατικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν επιτύχει την ανθεκτικότητα που επιδιώκουν όσο η συσκευασία ημιαγωγών και η συναρμολόγηση συσκευών παραμένει ουσιαστικά εδραιωμένη στην Κίνα. Πολλές χώρες μπορούν να συμβάλουν σε μια ανανεωμένη αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, και το Μεξικό για τις ΗΠΑ είναι μια ιδανική περίπτωση.

Ο CHRIS MILLER είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, επισκέπτης στο American Enterprise Institute, και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology [1].
Ο DAVID TALBOT είναι αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Milken και στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος πολιτικής για τα διεθνή οικονομικά στον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από τότε που το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο CHIPS and Science πριν από έναν χρόνο, έχει συζητηθεί πολύ το πώς θα μετατοπιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού των ηλεκτρονικών και των υπολογιστών από την Κίνα. Εκτός από την ταχεία ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας που προκάλεσαν οι φορολογικές εκπτώσεις και τα κίνητρα του νόμου CHIPS, η όξυνση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και η επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές ενθαρρύνουν πολλές πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας να μεταφέρουν την παραγωγή και την συναρμολόγηση εκτός Κίνας. Μέχρι τώρα, αυτό σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη της Ασίας: οι πολυεθνικές εταιρείες αυξάνουν την εξάρτησή τους από χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη που διαθέτουν ήδη ένα βαθύ οικοσύστημα προμηθευτών ηλεκτρονικών ειδών, σημαντική τεχνογνωσία, και εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους˙ και επενδύουν επίσης περισσότερο στην Ινδία, η οποία επιδιώκει μια πρωταρχική θέση στο μέλλον της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών.

30082023-1.jpg

Επιθεώρηση πλακετών κυκλωμάτων σε εργοστάσιο στην Ciudad Juarez, στο Μεξικό, τον Ιούλιο του 2017. Jose Luis Gonzalez / Reuters
---------------------------------------------------

Η εστίαση στην διαφοροποίηση εντός της Ασίας, ωστόσο, σήμαινε ότι το Μεξικό -ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Αμερικής και αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος εταίρος της στον τομέα της παραγωγής- αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία. Το δυτικό ημισφαίριο αξίζει μεγαλύτερης εστίασης, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διασφαλίσει καλύτερα την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών. Η οικοδόμηση περιφερειακών ικανοτήτων προσφέρει έναν τρόπο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εφοδιασμού με επίκεντρο την Ασία και, σε περίπτωση μιας μεγάλης σύγκρουσης Κίνας-ΗΠΑ, μια αλυσίδα εφοδιασμού εντός του ημισφαιρίου θα ήταν πολύ λιγότερο επιρρεπής σε παρεμβολές. Το Μεξικό θα ήταν ένα βασικό σημείο εκκίνησης.

Παρόλο που το Μεξικό δεν είναι γνωστό για την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε σημαντικούς προηγμένους τομείς της μεταποίησης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, και οι ιατρικές συσκευές. Η χώρα φιλοξενεί ήδη αρκετές μονάδες συναρμολόγησης και συσκευασίας ημιαγωγών και έχει υψηλή πυκνότητα τελικών χρηστών τσιπ. Επιπλέον, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο κατασκευαστικών σχέσεων που θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν για ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών. Και το συγκριτικά χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό του είναι φθηνότερο από εκείνο της Κίνας, σύμφωνα με ορισμένα μέτρα, καθιστώντας τις επενδύσεις στην χώρα ελκυστικές για εργασίες συναρμολόγησης που είναι πολύ δαπανηρές για να αναληφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους ασιατικούς εταίρους, το Μεξικό έχει μια βαθιά και μακροχρόνια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει αντέξει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις προεδρικές διοικήσεις και των δύο κομμάτων. Μοιράζεται επίσης σύνορα μήκους 2.000 μιλίων και 48 χερσαίες διαβάσεις, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ευάλωτο σε υλικοτεχνικές διαταραχές.

Βεβαίως, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για να γίνει το Μεξικό ένας μεγαλύτερος παίκτης στις αλυσίδες εφοδιασμού για τσιπ και προηγμένες τεχνολογίες. Η χώρα δεν διαθέτει τα υφιστάμενα δίκτυα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας των ασιατικών ανταγωνιστών της. Μέχρι τώρα, οι επενδύσεις στον τομέα αυτό ήταν λιγοστές. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες του Μεξικό χρειάζονται μια σαφέστερη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ημιαγωγών. Τα μερίσματα, τόσο για την μεξικανική βιομηχανία όσο και για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά. Η σημερινή μεγάλης κλίμακας μετατόπιση από τις δραστηριότητες συναρμολόγησης που επικεντρώνονται στην Κίνα προσφέρει μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για την δημιουργία μιας πιο πλήρως ολοκληρωμένης βορειοαμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών.

MADE IN ASIA

Παρά την σημαντική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλά τμήματα της βιομηχανίας τσιπ, επί του παρόντος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου συσκευασία ή συναρμολόγηση ημιαγωγών στην χώρα και πολύ λίγο οπουδήποτε αλλού στο δυτικό ημισφαίριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ηγετικό ρόλο στα τμήματα της βιομηχανίας ημιαγωγών που απαιτούν εντατική Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού τσιπ και του εξοπλισμού κατασκευής. Ο νόμος CHIPS έχει ως στόχο να αυξήσει τον όγκο της κατασκευής τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε καμία χώρα στο δυτικό ημισφαίριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα τελικά στάδια της διαδικασίας κατασκευής τσιπ -συναρμολόγηση, δοκιμή, και συσκευασία (assembly, testing, and packaging, ATP)- στα οποία οι ημιαγωγοί δοκιμάζονται και συναρμολογούνται σε εξελιγμένες συσκευασίες. Το δυτικό ημισφαίριο πραγματοποιεί επίσης σχετικά λίγη συναρμολόγηση των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούν πολλά τσιπ, όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.