Ο σωστός τρόπος διερεύνησης της προέλευσης της COVID-19 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο σωστός τρόπος διερεύνησης της προέλευσης της COVID-19

Μόνο ένας ανεξάρτητος συνασπισμός επιστημόνων μπορεί να φτάσει σε μια οριστική απάντηση
Περίληψη: 

Ελλείψει οριστικής απάντησης, η φημολογία και οι κατηγορίες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού εμποδίζουν την διεθνή συνεργασία για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας και παρακωλύουν τις απαραίτητες επενδύσεις που θα χρειαστούν για την πρόληψη, τον εντοπισμό, και την καταπολέμηση της επόμενης πανδημίας.

Ο THOMAS J. BOLLYKY είναι διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στο Council on Foreign Relations.
Ο YANZHONG HUANG είναι ανώτερος συνεργάτης για την Παγκόσμια Υγεία στο Council on Foreign Relations και καθηγητής στην Σχολή Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Seton Hall.

Όντας πάνω από ενάμιση χρόνο μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία που έχει προκαλέσει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια θανάτους, ο κόσμος εξακολουθεί να συζητά δύο ανταγωνιστικές υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε την COVID-19. Η πρώτη υπόθεση -και μέχρι πρόσφατα η κυρίαρχη- είναι ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο σε ένα φυσικό γεγονός «διαρροής». Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο έχει συμβεί επανειλημμένα σε όλη την ιστορία. Και παρόλο που κανένα ζώο δεν έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένοχος αυτής της πανδημίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι είδη που πωλούνται στις αγορές τροφίμων της Γουχάν θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό από μια νυχτερίδα και μετά να μεταδοθεί στους ανθρώπους.

13082021-1.jpg

Ένας εργαζόμενος στο Εργαστήριο για την Επείγουσα Αντιμετώπιση της Βιολογικής Απειλής (Laboratory for Urgent Response to Biological Threat), στο Παρίσι, στην Γαλλία, τον Ιανουάριο του 2020. Vincent Boisot / Riva Press / Redux
-----------------------------------------------------------------

Η δεύτερη υπόθεση, η οποία αρχικά απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας αλλά έχει κερδίσει έδαφος στον απόηχο πρόσφατων αναφορών στις ειδήσεις [1], είναι ότι ο νέος κορωνοϊός διέφυγε μέσω τυχαίας διαρροής από εργαστήριο. Τα πρώτα αναφερόμενα κρούσματα της COVID-19 συνέβησαν στην Γουχάν, όπου βρίσκεται το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το εργαστήριο υψηλότερης ασφάλειας της Κίνας για βιολογικούς κινδύνους και ένα ινστιτούτο φημισμένο για την έρευνα για τον κορωνοϊό. Η Γουχάν είναι επίσης μια πολυσύχναστη μητρόπολη περισσότερων από δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων -δεν αποτελεί φυσικό βιότοπο για τις αποικίες νυχτερίδων όπου τυπικά βρίσκονται κορωνοϊοί.

Και οι δύο υποθέσεις είναι αληθοφανείς, αλλά καμία δεν μπορεί να αποδειχθεί -εν μέρει επειδή η Κίνα αρνήθηκε μέχρι στιγμής να επιτρέψει μια αυστηρή, ανεξάρτητη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε κινεζικό έδαφος. Ερευνητικά ρεπορτάζ, αναλύσεις από ερευνητές, και άρθρα από επιφανείς επιστήμονες βοήθησαν στην αναβίωση της υπόθεσης της διαρροής από το εργαστήριο, αλλά είναι απίθανο να δώσουν μια οριστική απάντηση σχετικά με την προέλευση του ιού -ή να πείσουν όσους δεν είναι προδιατεθειμένοι να αποδεχτούν τα συμπεράσματά τους. Μια αξιολόγηση πληροφοριών μέσα σε 90 ημέρες, που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Μάιο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται αργότερα αυτό το μήνα, θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το ζήτημα. Αλλά είναι ομοίως απίθανο να τερματιστεί το αδιέξοδο για την πηγή της επιδημίας, αφού θα ιδωθεί από άλλα έθνη και από πολυμερείς θεσμούς μέσω του φακού της αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας. Λίγοι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχτούν τα συμπεράσματά της χωρίς μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Ελλείψει οριστικής απάντησης, η φημολογία και οι κατηγορίες για την προέλευση της COVID-19 εμποδίζουν την διεθνή συνεργασία για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας και παρακωλύουν τις επενδύσεις σε παγκόσμιες δυνατότητες παρακολούθησης και απόκρισης ασθενειών που θα χρειαστούν για την πρόληψη, τον εντοπισμό, και την καταπολέμηση της επόμενης [πανδημίας]. Αντί να συνεχίσουν να πιέζουν για μια έρευνα του ΠΟΥ που είναι απίθανο να υλοποιηθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να ζητήσουν μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού εθνικών ακαδημιών επιστημών. Ένας τέτοιος συνασπισμός, που θα περιλαμβάνει την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών μαζί με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ και τις ακαδημίες επιστημών άλλων εθνών, δεν θα τερματίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένας πιο συνεργατικός χώρος για την διερεύνηση της προέλευσης του ιού, επιτρέποντας στους πολιτικούς και επιστήμονες των ΗΠΑ και της Κίνας να ξεκινήσουν την ανασυγκρότηση της τεχνικής συνεργασίας που απαιτείται για την πρόληψη των μελλοντικών επιδημιών -για παράδειγμα, δημιουργώντας δυναμική για ισχυρότερους παγκόσμιους κανόνες ασφάλειας εργαστηρίων ή καθιστώντας δυνατούς αυστηρότερους περιορισμούς στο εμπόριο άγριων ζώων και τις αγορές νωπών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οι διεθνείς προσπάθειες για την διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του G-7 ζήτησαν [2] «έγκαιρη, διαφανή, καθοδηγούμενη από ειδικούς, και βασισμένη στην επιστήμη» έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δεσμεύτηκε [3 ] να πραγματοποιήσει μια τέτοια [έρευνα].

Αλλά η Κίνα αρνήθηκε αποφασιστικά αυτές τις εκκλήσεις για έρευνα εντός της χώρας. Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο απέρριψε [4] ένα σχέδιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο εργαστηρίων στην Κίνα, προτείνοντας ότι οι ερευνητές θα πρέπει να αναζητήσουν την προέλευση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εάν οι ΗΠΑ είναι πραγματικά διαφανείς και υπεύθυνες, θα πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό όπως η Κίνα, καλώντας αμέσως διεθνείς εμπειρογνώμονες στο Fort Detrick και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ για διεξαγωγή λεπτομερούς έρευνας», δήλωσε ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ενέτειναν τις καταγγελίες [6] και τις κατηγορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πηγή της πανδημίας.