Μ.Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μ.Ανατολή

Φίλτρο:
Άρθρα,
Θεόδωρος Θεοδώρου

Η πρόκληση λαϊκού αλλόθρησκου προς την Οικουμενική Ορθοδοξία με τη μήνυση που καταθέτει κατά του θρησκευτικού της ηγέτη δημιουργεί σοβαρό θέμα για τη νομοθεσία της χώρας που παρέχει αυθαίρετα το νομικό πλαίσιο σε πολίτες της να στρέφονται κατά της θρησκευτικής διαφορετικότητας, αλλά και κάθε κοινωνικής διαφορετικότητας.

Άρθρα,
Αντώνιος Πλατιάς

Η πολιτική κατευνασμού και ίσων αποστάσεων που ακολούθησε η Δύση έναντι της Τουρκίας όχι μόνο δεν εξασφάλισε την ουδετερότητα, αντίθετα, ευνόησε και ενθάρρυνε την παραβατική Τουρκία να συνεχίζει τις αυθαιρεσίες της καθιστώντας την ίση με την αναιτίως πληττόμενη Ελλάδα, αλλά επιτάχυνε και την αποστασία της Άγκυρας προς την Ευρασία και την εν γένει ανεξέλεγκτη διεθνή της ασυδοσία.

Άρθρα,
Asli Aydintasbas και Jeremy Shapiro

Ο Ερντογάν επιδιώκει την διεθνή αναγνώριση και νομιμοποίηση και δυσανασχετεί με το γεγονός ότι οι Δυτικοί ηγέτες τον κρατούν σε απόσταση. Αλλά γνωρίζει επίσης το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω από την Τουρκία και αναγνωρίζει την ανάγκη της Τουρκίας να διατηρήσει δεσμούς με την Δύση.

Άρθρα,
Θεόδωρος Πανάγος

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνιστούν πολιτικό ανάχωμα στον αναθεωρητισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, διαθέτουν σημαντική περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή και στρατιωτική ισχύ, και επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση και την ευημερία των πολιτών τους, εκμεταλλευόμενες τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στον υποθαλάσσιο χώρο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Άρθρα,
Robert D. Kaplan

Αυτό που θέλουν τελικά οι Άραβες είναι λιγότερο την δημοκρατία και περισσότερο την αξιοπρέπεια: ένα κράτος, δημοκρατικό ή μη, «που θα προστατεύει τους υπηκόους του από την ταπείνωση και την απελπισία». Η αυτοκρατορία, είτε οθωμανική είτε ευρωπαϊκή, παρείχε σταθερότητα αλλά λίγη αξιοπρέπεια˙ η αναρχία δεν παρέχει τίποτα από τα δύο.

Άρθρα,
Μηνάς Λυριστής

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν σύμμαχο των ισχυρών δρώντων της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών του Κόλπου, οι οποίοι όμως έχουν έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, με ό,τι προεκτάσεις μπορεί αυτό να έχει από πολιτικής και οικονομικής απόψεως.

Δοκίμια,
Πέτρος Τασιός

Η συμπλήρωση 20 ετών από την διεξαγωγή του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ επιτρέπει την εξαγωγή ψύχραιμων και αντικειμενικών συμπερασμάτων. Η επιθετική εκείνη ενέργεια της Ουάσινγκτον έπληξε όχι μόνο το Ιράκ το οποίο περιέπεσε σε κατάσταση αποτυχημένου κράτους -από την οποία ακόμη δεν έχει ακόμα αρθεί- αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ και την θέση τους στον κόσμο.

Άρθρα,
Jude Blanchette και Christopher Johnstone

Μια αποτελεσματική στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό θα απαιτήσει από την Ουάσινγκτον να δώσει αυξημένη προσοχή στις μεσαίες και μικρές δυνάμεις -στην Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Ασία, και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο- οι οποίες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων δυνατοτήτων του Πεκίνου.

Άρθρα,
Jennifer Kavanagh και Frederic Wehrey

Η στροφή των αραβικών δυνάμεων προς το Πεκίνο δεν είναι αποτέλεσμα της μειωμένης στρατιωτικής παρουσίας της Ουάσινγκτον. Αντίθετα, εμπλέκουν την Κίνα σε τομείς -όπως οι υποδομές και η τεχνολογία- όπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι λιγότερο ικανές ή πρόθυμες να τα βοηθήσουν. Επιπλέον, η εξωτερική πολιτική της Κίνας τείνει να είναι πιο φιλική προς αυταρχικά καθεστώτα όπως το δικό της.

Άρθρα,
Halil Karaveli

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τουρκική αριστερά προέρχεται από την ιδεολογική ηττοπάθεια των ίδιων των προοδευτικών. Αντί να μελαγχολούν, οι Τούρκοι δημοκράτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια πρόκληση από τα αριστερά μπορεί να ανατρέψει το αυταρχικό σύστημα του Ερντογάν.

Syndicate content